top of page

Om Meg

Selvportrett 2005_edited.jpg

En Reise Gjennom Kunst og Liv
Født i 1953, en tid som nå virker som en fjern hvisken, begynte min reise med farger og form. På ungdomsskolen begynte maling på lerret, og leire ble formet, uten store ambisjoner.
Livet malte sitt eget mesterverk og ga meg tre barn og en partner. I 1986, tok jeg sjansen og sendte mine verk til Høstutstillingen - og ble antatt. Det var begynnelsen på en livslang symfoni av kreativitet, hvor mantraet “livet er kunsten, og kunsten er livet” ble mitt refreng.
Små barns undrende øyne ble min inspirasjon, og deres interaksjoner, min muse. Da muligheten for deltidsutdanning åpnet seg, utforsket jeg først jusens verden, men fant min lidenskap i pedagogikk og kommunikasjonsteorier. Disse studiene traff meg rett i hjertet, og jeg ble fascinert av hvordan vi alle ‘maler’ våre ord med skjulte nyanser av sannhet og løgn.
Min filosofiske tilnærming til kommunikasjon fulgte meg på min kunstneriske reise, gjennom studier i England og en Master i Fine Art Painting. Selv om tiden har flydd av sted, og årene har lagt seg som tynne og tildels tykke strøk på lerretet av livet, føler jeg meg fortsatt ung og lovende - en evig student av livets paradoxer

Ordene og det ordløse språket:

Om det kjente og det ukjente i Ingerlill Arvei Ynglings malerier
En lek med ord

Ingerlill Arvei Yngling beskriver sine malerier blant annet som en alvorlig lek med ord.

Tankene går uvilkårlig til en kunstner som for nesten hundre år siden skapte ”verk” i form av ordspill, ved enkle grep ble ordene omstrukturert slik at de gjennom fonetikken, uttalelsen, dannet en ny mening. Her, som ellers, foregrep Marcel Duchamp senere utvikling innen kunsten.(Mest kjent er benevningen av kunstnerens alter ego Rrose Sélavy, som kan leses som ”eros c’est la vie”). Duchamp var i utgangspunktet maler, ved ulike midler valgte han å tømme sine verk for tradisjonell ”mening”. I stedet flyttes oppmerksomheten over på selve den kunstneriske handlingen, verkets produksjon. I eksemplet over ble selve språket anvendt som ”readymade” som kunne manipuleres.

 

”I dag er alt readymades, også maleriet” har en av vår tids mest kjente malere, Gerhard Richter uttalt. Uten at han synes å ha mistet troen på maleriet av den grunn. Men uttalelsen er en påminnelse om at det nettopp er gjennom selvkritikk og selvanalyse at maleriet har funnet en kraft til å overleve i vår tid. Vi kjenner til hvordan kunstverket – og især maleriet – som en selvtilstrekkelig, formal-estetisk enhet ble utfordret av krefter som til dels var innebygget i den modernistiske idé, og som til dels var et produkt av ny kulturell og (sosio)politisk orientering. Samtidig med de tradisjonelle formal-estetiske kategorier ble også de tradisjonelle skillelinjene mellom ”høy” og ”lav” kunst og kultur utfordret. Det språklige elementet i Arvei Ynglings kunst kan blant annet knyttes til denne utviklingen. I populærkulturen ser vi skrift og bilde operere sammen, vi omgir oss med en ”hverdagsestetikk,” hvor skrift og andre kulturelle tegn utgjør en vesentlig del av vår visuelle erfaring.

 

Den amerikanske kunstneren Richard Prince er en av flere som benytter slike daglige impulser i sine malerier. Hans ”Joke pantings” består eksempelvis av skrift på åpne, monokrome flater, og kan som komposisjoner leses som tradisjonelle abstraksjoner. Men i disse bildene finnes også en spenning mellom det temporære og det tidløse, ofte virker vitsetekstene selvuttømmende, slik at fokus igjen flyttes over på selve formen. Den noe yngre Christopher Wool viser i sine malerier en ennå sterkere problematisering av språk og bilde, eller språk som bilde. Fra å oppløse tekst i bildene, slik at den ble vanskelig eller umulig å lese, har han i nyere malerier anvendt enkle tekster på en måte som flytter oppmerksomheten over på selve den maleriske prosessen. Selve malingen, stoffet, blir det vesentlige.

I denne kunsten reflekteres språkets iboende utilstrekkelighet. Men også billedspråkets kommunikasjonsevne. Hvilket bringer meg nærmere Ingerlill Arvei Ynglings malerier.

​

En lek med ord

Et av hennes malerier kan ses i lys av noe av det som er skissert i teksten over. ”The Green Agenda” har en kvadratisk form og karakteriseres av et repetetivt mønster, et ”all-over-pattern” som blant annet kjennetegner en del senmodernistisk maleri. Dette mønstret består av flere sjikt, ”grid”- konstruksjonen skaper en romlig effekt. Men det homogene preget brytes av et mindre felt, også kvadratisk, som trer frem fra det underliggende mønstret, samtidig som den grønne formen som dominerer dette feltet, delvis ses under og gjennom det. Derved skapes en spenning mellom flate og rom. Forøvrig ser vi også hvordan variasjoner i mønstret, som de vertikale linjene, bryter opp det ensartede preget og skaper en indre dynamikk. Bildet er malt i klare, rene farger, kunstneren spiller på grunnfargenes kontraster, resultatet blir et dekorativt preg, som både viser til popkunstens ”neonfarger” og til mer hverdagslig dekor, som tekstilmønstre. Kunstneren viser selv til slike ”kulturmønstre” som inspirasjonskilder. Bildet er malt på lerret som er dekket av plexiglass. Det er i det lille feltet vi først blir oppmerksomme på de små runde ”knottene” eller forhøyningene på pleksiglasset. De trekker oppmerksomheten mot overflaten, virker inviterende for berøring.

 

Braillen, eller blindeskriften, er for de fleste av oss seende fremmed og utilnærmelig som språk, den kan for oss fremstå som abstrakte mønstre. Som billedelement kan den minne om liknende effekter eller virkemidler vi kjenner fra flere tiårs kunsthistorie, ikke minst fra minimalismens serielle strukturer. Men her spiller kunstneren åpenbart også på det taktile, møtet med kunstverket blir en fenomenologisk tilnærming, hvor det ytre og det indre, det visuelle og det materielle, spiller sammen. Dette samspillet viser både til kompleksiteten i de visuelle inntrykk vi stadig mottar, og i kommunikasjon generelt. Denne problematikken kjennetegner mye av vår samtidskunst, men opptrer på en original måte i Ingerlill Arvei Ynglings malerier. Når hun anvender blindeskriften som visuelt virkemiddel, setter hun (nesten bokstavelig talt) fingeren på et kjernepunkt: Når tegn ”fristilles” fra en opprinnelig kontekst og sammenheng, kan de virke fremmedgjørende, men også skape ny ”mening”.

 

Denne tegnets frigjøring har preget samtidskulturen en god stund, vi knytter den gjerne til den såkalte postmoderne tid, hvor tidligere fastlagte strukturer brytes, og kultur ”leses” som tekst. Denne friheten kan invitere til en vilkårlig lek med både ord og bilder. Men i all god kunst er denne leken alvorlig, den evner blant annet å visualisere hvor sårbare og utsatte mellommenneskelige kommunikasjonsformer er. Samtidig vises det visuelle språkets styrke og uendelige muligheter for en alternativ forståelse og opplevelse av hverdagslige erfaringer.

Ingerlill Arvei Yngling skaper malerier som er ”bevisst” sin egen tilblivelse og historie. I kombinasjonen av kjente formale strukturer og betrakterens muligheter for ulike lesninger og sanseinntrykk illustreres maleriets fornyelsesevne.

 

 

Margrét Reykdal

Billedkunstner og kunsthistoriker

Utdannelse

2005 - 2006 

MA, Fine art painting

Birmingham Institute of Art and Design, UCE, UK

2002 - 2005

(Hons), Fine Art Painting

The University of Wolverhampton, UK

2000 - 2002 

Sosial Pedagogikk med rådgivning

Høyskolen i Buskerud, Norge

 1984-1986

1. Avdeling Juridisk embetseksamen

Oslo Universitet

Kollektive Utstillinger

2019
2017
2011
2010
2010
2010
2010
2010
2010
2009
2009
2009
2009
2009
2009
2009
2008
2008
2008
2008
2007
2007
2007
2007
2006
2006
2006
2005
2005
2005
2005
2004
1986

 “Stipendutstillingen“, Buskerud Kunstnersenter
“Stipendutstillingen“, Kunstnersenteret i Buskerud 

 “Hunderfossen Isgalleri”, Lillehammer, Norge 

 “Midtvintersutstilling”, KIB, Union Brygge, Drammen 

 “Vandreutstilling“, Kunstnersenteret I Akershus

 "Hommage Iver Jåks", Oslo Kunstforening, Norway
"Hommage IverJåks", Seljord Kunstforening, Norway 

 “Medlemsutstilling”, Kunstnersenteret i Buskerud KIB 

 “Hommage Iver Jåks”, Stavanger Kunstforening, Norway

 “Novemberutstillingen”, Lyche Paviljongen, Drammen Museum, Norge 

 “Dialog”, Kunstnersenteret i Buskerud, Norway 

 “Hommage Iver Jåks”, Savio Museet, Kirkenes, Norge

 “Hommage Iver Jåks", Heimdal Kunstforening, Norway
"Hommage Iver Jåks", Levanger Kunstforening, Norway
"Hommage Iver Jåks", Harstad Kunstforening, Norway 

 “Hommage Iver Jåks”, Alta Kunstforening, Norge 

 “Hommage Iver Jåks”, Galleri Nord, Norge 

 “Hommage Iver Jåks”, Tromsø Kunstforening, Norge 

 ”Hommage Iver Jåks”, RiddoDuottarMuseet, Norway
”Hommage Iver Jåks”, Nordnorske Kunstforening, Norway

 “November utstillingen“, Lycke pavillonen, Drammen Museum 

 “Galleri Tangen Brenneri“, Østlandsutstillingen, Oslo, Norge

 “Regions utstilling BBK“, Uldlageret, Vestfossen kulturpark, Norge 

 “Out of hours”, video, The Lighthouse, Wolverhampton, UK 

 “push/pull”, Birmingham Institute of Art and Design, Margaret Street, Birmingham, UK 

 “Slomo Video“, Arts Fest Birmingham, UK 

 “What people do all day”, Mailbox, Birmingham, UK 

 “From the ground up”, Cityspace Gallery, Birmingham, UK 

 “Avgangsutstilling“, Wolverhampton University, UK 

 “ÆØÅ”, Candid Art Gallery, Islington, London, UK 

 “New Horizon”, RBSA Gallery, Birmingham, UK 

 “New Horizon”, RBSA Gallery, Birmingham, UK 

 “Statens kunstutstilling,“ Høstutstillingen. (The Norwegian art exhibition by the state), Oslo, Norway

Separate Utstillinger

2008
2004
2000
1997

1996
 

 “Det skjulte i det åpenbare”, Trevarefabrikken, Tollbugaten 98, Drammen, Norge

 “Life Patterns”, Wonderer Pub, Wolverhampton, UK 

 “Kalender-prosjektet”, Liertoppen, Norge

 “Enda en erfaring rikere”, Galleri, Krokstadelven, Nedre eiker, Buskerud        

 “En erfaring rikere”, Folken, Stavanger, Norge

ACTIVITIES

2012
2009-2011
2010
2008-2011

Monotypikurs, Lærer Sigrid Øyrehagen,

Styremedlem BBK “Life Patterns”,

Tilsynsrådet Kunstnernes Hus, varamedlem, 

Valgkomitèen i Buskerud Bildende Kunstnere

Purchased

2008
2004
2004

 

Handelshøyskolen BI, Drammen,Grønland 58, Norway 

Wanderer PUB, Molineux Street, Wolverhampton, UK 

Class Art, kontorer I Birmingham, Uk

© 2024 Yngling Art. All rights reserved.

bottom of page